2017/01/20

Ensi-illassa: Paterson


Tänään Suomen ensi-iltansa saava Jim Jarmuschin Paterson on elokuva, joka on vain nähtävä.
 Minut sen vakuutti ensin elokuvan kuvaus ja trailerin näkeminen sinetöi päätöksen.

Paterson on bussikuski Patersonin kaupungissa New Jerseyssä. Päivätyökseen hän ajaa samaa bussireittiä kaupungissaan ja tekee havaintoja, jotka hänen päässään muokkautuvat runoiksi muistikirjaansa. Hänellä on myös rakastava vaimo Laura (Golshifteh Farahani), joka leipoo nättejä leipomuksia ja jonka kanssa hän jakaa viehättävän kodin sekä koiran. No siis huhhuh, mitä ihmeelllistä tässä on, ajattelee joku ja hänen edestään vaan nyökäytän kahta kovemmin. No mene sinä vain katsomaan Armoton maa tai Rogue One: A Star Wars Story (mieluiten 3D:nä). 

Paterson on juuri sellainen elokuva, jonka taika vaikuttaisi olevan juuri hienovaraisesti rakennetussa tunnelmassa, pikkukaupungin elämän kaduilla ja kuppiloissa, arjen ja haaveiden yhteensovittamisessa. Elämässä ja arjen havainnoissa. Hiljaisessa huumorissa, joka on yksi lajityyppisuosikeistani. Olen aika varma, että Adam Driverin esittämän Patersonin silmien kautta tehdään aika arvokkaita havaintoja ja kieltämättä kiinnostaa päästä hänen runojensa pariin. Driver on näytellyt aika samankaltaisissa hipsteri-rooleissa ja tästä on tullut myös tunne, että hän on vain oma itsensä. Tämäkään elokuva ei taida olla poikkeus boheemiudessaan, mutta tässä roolityö vaikuttaisi olevan vakavin ja siksi paras.

 Ensi-ilta elokuvalla on tosiaan tänään ainakin Finnkinon elokuvateattereissa Helsingissä, Tampereella ja Turussa.  Tampereella myös Niagara näyttää tästä päivästä lähtien Patersonin.  
When you’re a child you learn there are three dimensions; height, width and depth, like a shoebox. Then later you hear there’s a fourth dimensions; time.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!